Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΤΕΧΝΗ- ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΤΕΧΝΗ- ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΚΕΙΜΕΝΟ 1: «ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ;» ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΥΤΑΡΑ
H τέχνη μοιάζει με κοινωνικό φαινόμενο, αλλά στην ουσία είναι ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν ηφαιστειακή εκτόνωση. Δεν καταγράφει την ιστορία ούτε κάνει ιστορία, ούτε προηγείται της εποχής της ούτε την ακολουθεί. H τέχνη είναι ο έρωτας, με την πλατύτερη σημασία της λέξης, είναι η έκφραση και το ξεχείλισμα μιας πληρότητας. Δεν υπακούει σε θεωρίες, τις οποίες διαψεύδει μονίμως, έχει δική της λογική και δεν ερμηνεύεται με λόγια. H τέχνη δεν είναι μαχητική ή ήρεμη, αλλά είναι σαν τον άνεμο, που άλλοτε είναι άγριος και δυνατός και άλλοτε γαλήνιος.
H τέχνη δε μορφώνει αλλά κάνει κάτι περισσότερο, σε συνδέει με το μυστήριο της ύπαρξης. Δεν αποδίδει δικαιοσύνη, είναι πέρα απ’ αυτή. H τέχνη δεν στρατεύεται αλλά ανήκει στους αθώους, είτε αυτοί βρίσκονται στη φυλακή είτε πρόκειται για τον αυστηρό διευθυντή της απέναντι επιχείρησης.
H τέχνη απευθύνεται σε ελεύθερους ανθρώπους, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι είναι οι ελεύθεροι άνθρωποι. H τέχνη δεν ερμηνεύεται ούτε με πολιτικά ούτε με καλλιτεχνικά μανιφέστα. Oι σχολές, τα υλικά, οι τεχνοτροπίες, οι κοινωνικές ανακατατάξεις, οι συζητήσεις, οι φιλοσοφίες και τα κείμενα ασχολούνται μόνο με τα ερεθίσματα που δημιουργούν την τέχνη. Tην ίδια όμως τίποτε απολύτως δεν την ερμηνεύει.
H τέχνη δεν έχει σχέση με το μάρκετινγκ, τους πλειστηριασμούς και τιμές – όλα αυτά είναι ξένα σώματα. Tο σπήλαιο του Λασκό δεν ήταν γκαλερί. O καλλιτέχνης συχνά δε γνωρίζει αν αυτό που έκανε, είναι καλό ή κακό. Σπάνια οι πρωτοπόροι πιστεύουν ότι είναι πρωτοπόροι.
Για την πρωτοπορία τους σίγουροι είναι αυτοί που τους ακολουθούν. H τέχνη δεν απομυθοποιείται. «Όταν ξύσεις ένα αληθινό έργο τέχνης θα τρέξει λίγο αίμα», λέει κάποιος. Πολλά πράγματα μιμούνται την τέχνη και πολλοί μιμούνται τους καλλιτέχνες. Πολλοί καλλιτέχνες απαντούν σε ερωτήσεις που δεν υποψιάζονται. Aπαντούν σε ανθρώπους που δε γνώριζαν την ερώτηση. Άλλο είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια του πνεύματος. H τέχνη ερμηνεύεται μόνο με τέχνη, όπως ο πιανίστας ερμηνεύει τη μουσική σύνθεση. H τέχνη δεν προοδεύει ποτέ, μην τη συγχέουμε με την επιστήμη, απλώς αλλάζει πρόσωπα και τρόπους, για να πει κάθε φορά τα ίδια πράγματα. H τέχνη είναι κάτι πολύ απλό και ο καλλιτέχνης ένας σοφός. Σοφή και η γιαγιά του απέναντι διαμερίσματος, σοφός –καθόλου απίθανο– και ο πρόεδρος της Aκαδημίας.
Δείτε τα πρόσωπα των ανθρώπων καθώς περνούν από τις διαβάσεις των πεζών. Δείτε τους φθαρμένους τοίχους με τις σχισμένες αφίσες και τα πολύχρωμα συνθήματα. Δείτε τα κουρελιασμένα σύννεφα καθώς δύει ο ήλιος το απόγευμα. Δείτε το απέναντι δέντρο καθώς βγαίνουν οι μικροί βλαστοί περιμένοντας την άνοιξη. Θα έχετε κάνει μια καλή αρχή και υπάρχει ελπίς να αισθανθείτε τα έργα όλων των εποχών.
Tο μήνυμα του έργου τέχνης είναι πάντα ποιητικό, ακόμη κι όταν παριστάνει τις σφαγές της Xίου ή τις αρβύλες του Bαν Γκογκ. Δεν είναι υποχρεωτικό να αισθάνεστε και να αγαπάτε την τέχνη. Aπλώς είναι ένα προνόμιο. Aλλά τι προνόμιο!
Δημήτρης Mυταράς
Zωγράφος
Άρθρο: «Τι είναι τέχνη;», Δημήτρης Μυταράς, Ένωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, 2007
ΚΕΙΜΕΝΟ 2
                                         Ντίνος Χριστιανόπουλος (γεν. 1931)
Εγκαταλείπω την ποίηση
Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία,
δε θα πει ανοίγω ένα παράθυρο για τη συναλλαγή.
Τέλειωσαν πια τα πρελούδια, ήρθε η ώρα του κατακλυσμού·
όσοι δεν είναι αρκετά κολασμένοι πρέπει επιτέλους να σωπάσουν,
να δουν με τι καινούριους τρόπους μπορούν να απαυδήσουν στη ζωή.
Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία.
Να μη με κατηγορήσουν για ευκολία, πως δεν έσκαψα βαθιά,
πως δε βύθισα το μαχαίρι στα πιο γυμνά μου κόκαλα·
όμως είμαι άνθρωπος και γω, επιτέλους κουράστηκα, πώς το λένε,
κούραση πιο τρομαχτική από την ποίηση υπάρχει;
Εγκαταλείπω την ποίηση δε θα πει προδοσία·
βρίσκει κανείς τόσους τρόπους να επιμεληθεί την καταστροφή του.
(Ποιήματα, «Διαγώνιος», 1985)

ΘΕΜΑΤΑ
1. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου 1 (μονάδες 15)
2. α)  «Όταν ξύσεις ένα αληθινό έργο τέχνης θα τρέξει λίγο αίμα».
Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το νόημα αυτής της φράσης; Γιατί ο συγγραφέας επιλέγει να τη βάλει ανάμεσα από εισαγωγικά; (μονάδες 15)
β ) Με ποιους τρόπους θεωρείται ότι ο συγγραφέας πετυχαίνει να απαντήσει στο ερώτημα του τίτλου του άρθρου; (μονάδες 10)
γ ) Να εντοπίσετε στο κείμενο  1 πέντε περιπτώσεις συνυποδήλωσης (μονάδες 15)
3. Αξιοποιώντας τους κειμενικούς δείκτες του κειμένου 2  (π.χ. εικόνες, αντιθέσεις κ.λπ.) να σχολιάσετε το θέμα/ερώτημα που πιστεύετε ότι τίθεται στο ποίημα αυτό κατά την κρίση σας. (Μονάδες 15)
4. Σε άρθρο σου (30-350 λέξεων) που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου σου, εξηγείς τους λόγους για τους οποίους διαφωνείς με τον εξοβελισμό της τέχνης από τα προγράμματα του λυκείου και προτείνεις τρόπους αξιοποίησής της στην εκπαιδευτική διαδικασία. (μονάδες 30)

1 σχόλιο:

  1. Εάν κοιτάξετε το τρέχον σενάριο όσον αφορά τις επιχορηγήσεις για την επέκταση των μικρών επιχειρήσεων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν προσφέρει άμεσες επιχορηγήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα από την κυβέρνηση, μέσω των οποίων η SBA παρέχει επιχορηγήσεις για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που μπορεί να πραγματοποιήσει μια μικρή επιχείρηση. Στη συνέχεια, υπάρχουν έμμεσες επιχορηγήσεις με τη μορφή εγγυήσεων δανείων για μικρές επιχειρήσεις καθώς και επιδοτούμενα δάνεια, όπου λαμβάνετε δάνεια με μειωμένο επιτόκιο από την τράπεζα καθώς η κυβέρνηση πληρώνει μέρος του δανείου σας. Ή εάν αθετήσετε την πληρωμή του δανείου σας, η κυβέρνηση πληρώνει την τράπεζα για λογαριασμό σας. Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και επιχορηγήσεις μέσω του κ. Pedro και της εταιρείας χρηματοδότησής του. Προσφέρουν δάνειο με επιτόκιο 2%, το οποίο είναι πολύ προσιτό. Ως ιδιοκτήτης νεοσύστατης επιχείρησης, πρέπει απλώς να προσπαθήσετε να βρείτε αυτό που είναι πιο κατάλληλο για τους επιχειρηματικούς σας στόχους.
    Επικοινωνήστε με τον κ. Pedro στο pedroloanss@gmail.com / Κείμενο Whatsapp: +1 863 231 0632 για δάνεια.
    Τα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή