Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΑΧΤΣΗ

Η «αυτοκτονική» δολοφονία του Κώστα Ταχτσή
Είκοσι τέσσερις ώρες μετά τη δολοφονία του Κώστα Ταχτσή, ο Γιάννης Τσαρούχης έλεγε σε κλειστό κύκλο φίλων πως «ο Ταχτσής βρήκε έναν θάνατο αντάξιο των ιδανικών του». Οι σχέσεις του γνωστού ζωγράφου με τον συγγραφέα δεν ήταν πάντα καλές και ήπιες, βοηθούμενες από το γεγονός πως και οι δύο δεν έχαναν την ευκαιρία να διανθίζουν τις επί παντός κρίσεις τους με αρκετό «βιτριόλι». Πάντως, σε εντελώς ανύποπτο χρόνο ­ όταν ο Ταχτσής ήταν 20 ετών ­ ο Τσαρούχης είχε πει μπροστά του πως «ο Ταχτσής κάνει γκελ με την άβυσσο». Ο ίδιος ο συγγραφέας πολύ αργότερα θυμόταν και πάντοτε προσυπέγραφε αυτή την επιγραμματική φράση του ζωγράφου.
Στις 27 Αυγούστου 1988 ο Κώστας Ταχτσής βρέθηκε δολοφονημένος. Πιο συγκεκριμένα, στραγγαλισμένος. Οι εφημερίδες γέμισαν με σχόλια και περιγραφές για τη συνήθεια του συγγραφέα να αναζητά εραστές τής μιας νύχτας. Επιπλέον, οι ιατροδικαστές είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως βρισκόταν υπό την επήρεια «βαριάς μέθης» και ως εκ τούτου ήταν «έρμαιο στα χέρια του δολοφόνου». Ακόμη, κυκλοφόρησαν για καιρό αρκετές φήμες που μιλούσαν για «ύποπτη δολοφονία», αφού ο Ταχτσής ετοιμαζόταν να αποκαλύψει αρκετά μυστικά επωνύμων στο αυτοβιογραφικό βιβλίο που τότε ετοίμαζε ­ και που, αν πιστέψουμε τις φήμες, ήταν τελείως διαφορετικό από το «Φοβερό βήμα», που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατό του. Τις συγκεκριμένες μάλιστα εικασίες περί «ύποπτης δολοφονίας» αναπαρήγαγε και η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» την επομένη του θανάτου του.
Ως γνωστόν η δολοφονία του Κώστα Ταχτσή δεν έχει εξιχνιαστεί και ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια όμως κυκλοφόρησε ευρέως μια νέα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία δεν δολοφονήθηκε αλλά αυτοκτόνησε. Πιο συγκεκριμένα, επικρατεί τελευταία η άποψη πως «ο Ταχτσής επέλεξε τον δολοφόνο του». Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γνωρίσει και είχε προσεγγίσει ερωτικά έναν μονόχειρα, μάλλον Ρουμάνο, στην Τζια. Στην ίδια παρέα βρισκόταν και ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης, ο οποίος λίγο καιρό πριν από το τέλος της ζωής του αποκάλυψε σε στενό κύκλο το εν λόγω μυστικό. Αν και αρκετοί είναι αυτοί που δεν πείθονται από τη συγκεκριμένη εκδοχή, λέγεται πως ο συγγραφέας είχε φτάσει σε ένα προσωπικό αδιέξοδο και προτίμησε ­ παρ' ότι πάντα απεχθανόταν τους σκηνοθέτες ­ να σκηνοθετήσει τη δολοφονία του!


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=89954&ct=34&dt=27/07/1997#ixzz14iWJdnfn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου